Door het dunner worden van de vaginale wand ontstaat atrofie van de vulva. Hierdoor kunnen gemakkelijk ontstekingen van de huid en irritatie ontstaan. Dit wordt ook wel atrofische vaginitis genoemd.

Oorzaken van vaginale atrofie

Vaginale atrofie is het dunner worden van de vaginale wand. Dit ontstaat als de productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen afneemt. Na de menopauze neemt de productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen sterk af. Dit hormoon kan ook afnemen tijdens een niet-natuurlijke menopauze. Dit kan ontstaan na bestraling of een operatie na borst- of baarmoederhalskanker. Ook kan bij de chronische aandoening lichen sclerosus atrofische veranderingen van de vulva ontstaan.

Irritatie en een branderig gevoel door vaginale atrofie

Door vaginale atrofie verminderd het collageen in de vaginawand en wordt de vaginawand dunner. Hierdoor is het slijmvlies van de vagina niet meer vochtig en soepel maar wordt het droog. Ook kunnen de schaamlippen kleiner en slapper worden.

irritatie en een branderig gevoel vagina Vaginale klachten behandenEen verminderde doorbloeding zorgt voor minder hydratatie waardoor droogheid ontstaat. Door de droogheid en stugheid van het slijmvlies in de vagina ontstaan met name problemen tijdens de geslachtsgemeenschap. Doordat er minder vocht wordt aangemaakt kan de penis minder gemakkelijk naar binnen glijden. Dit kan bij de vrouw pijn, irritatie of een branderig gevoel veroorzaken.

Atrofie kan ook leiden tot jeuk en een branderig of schraal gevoel. De huid van de vulva wordt bleek, glanzend en rimpelig, met kloofjes en schrammen (van het krabben). Soms wordt de huid dik (lichenificatie) als gevolg van het krabben. De vaginale atrofie kan samengaan met harde, witte jeukende plekken op de schaamlippen.

Behandeling voor vaginale atrofie

Met de Diva Tight laser kan de vaginawand hersteld worden. De laser stimuleert de collageenproductie en de doorbloeding van de huid. Hierdoor wordt de conditie van het slijmvlies bevordert en de doorbloeding en pH-waarde van de huid verbeterd.

De Divatight is een unieke laserbehandeling omdat er twee lasers worden gecombineerd in 1 behandeling. De lasers stimuleren de collageenproductie van de vaginawand, waardoor de huid verstrakt wordt. De nieuwe collageen- aanmaak zorgt voor een versteviging en verbetering van de structuur van de vaginawand, en een normale vaginale elasticiteit.  Hierdoor wordt ook de hydratatie verbeterd. Verstrakking van de vaginawand zorgt er ook voor dat er geen druk meer is tegen de urinebuis, waardoor ongewenst urineverlies voorkomen wordt.

Hier vindt u meer informatie over de Diva Tight vaginale laser ».